Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatına əsasən sağlam sümüklərə sahib olmaq üçün gün ərzində ən azı 400-500 mq Kalsium qəbul etmək labüddür. ABŞ mütəxəssisləsi isə bu göstəricinin 800-1500 mq olmasını məsləhət bilir.
Süd və süd məhsulları qəbul edən vegetarianlar üçün Kalsium qəbul etmək, veqanlarla müqayisə etdikdə daha rahatdır. (Bax: Vegetarianizmin növləri) Amma bu o demək deyil ki, veqanların sağlam qidalanması və sağlam sümüklərə sahib olması çətin məsələdir. Aşağıda cədvələ əsasən, gündəlik Kalsiuma olan ehtiyacınızı tənzimləyə bilərsiniz.
Veqanlar üçün Kalsium ilə zəngin Meyvə və Tərəvəzlər |
| Meyvələr | Miqdar | Kalsium miqdarı (mq) |
| Quru üzüm (kişmiş) | 1 fincan | 86 |
| Quru alça | 1 fincan | 75-95 |
| Portağal | 1 ədəd (böyük) | 74 |
| Qurudulmuş ərik | 1 fincan | 73 |
| Üzüm, qara (təzə) | 1 fincan | 62 |
| Böyürtkən | 1 fincan | 42 |
| Əncir (təzə) | 1 ədəd | 18 |
| Tərəvəzlər | Miqdar | Kalsium miqdarı (mq) |
| Qırmızı kələm | 1 fincan | 350 |
| Çuğundur yarpağı | 1 fincan | 250 |
| Brokoli | 1 fincan | 90 |
| Bamiyə | 1 fincan | 170 |
Mənbə: Vegan Cooking for Dummies (Alexandra Jamieson)
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.